Ett av de första momenten man måste träna på är att kliva i och ur kajaken på ett bra sätt. Det är vid i- och urstigning som de flesta missöden sker. Kajaker är relativt stabila så länge man sitter ner i de. När man kliver i eller ur ligger tyngdpunkten snett och kajaken kan lätt välta.
Kliva i kajaken från en brygga
Det enklaste sättet att kliva i en kajak är från en fast och låg brygga. Kajaken placeras längs med bryggan. Ena handen placeras i mitten av sittbrunnen sarg framtill. Den andra handen hålls kvar på bryggan. Ena foten sätter man sedan mitt framför sitsen i riktning framåt längs köllinjen.
Den andra foten lyfter man sedan in under fördäcket, men för att inte tappa balansen ska tyngden fortsatt ligga på första foten. Sen sätter man sig långsamt ner på sitsen och rätar ut benen.
Handen som fortfarande är kvar på bryggan använder man för att hålla balansen. När man ska kliva ur gör man proceduren omvänt.
Tänk på att ha bra skor på fötterna så att du får grepp i vått och torrt. Vi har skrivit om tre typer av paddelskor som används för kajakpaddling.
Så kliver du din kajak från grunt vatten
Om det inte finns en brygga att tillgå och vattnet är grunt kan man kliva i och ur kajaken direkt i vattnet. Kajaken lyfts ut så att den ligger fritt i vattnet utan kontakt med botten. Därefter sätter man sig gränsle över kajakens sittbrunn och lyfter i en fot i taget.
Om sittbrunnen är liten och det inte går att böja benen tillräckligt för att få ner fötterna så kan man sätta sig bakom sittbrunnen, stoppa ner fötterna och sen glida ner med rumpan i brunnen.