Plastkajaker

De flesta kajaker är tillverkade i glasfiber eller plast och det finns skillnader som kan vara bra att känna till. Plastkajaker har sina för- och nackdelar som påverkar hållbarhet, framförande och förvaring. Här går vi igenom grunderna så du kan göra ett bättre val ifall du vill köpa en kajak i plast.

För- och nackdelar med plastkajak

Vi går direkt på för- och nackdelarna med en kajak i plast och hur de skiljer sig mot glasfiberkajaker. Som vi ser det finns det fyra viktiga saker att nämna. Vi går därefter igenom lite mer ingående hur det är att köpa och äga en plastkajak.

Fördelar

  • Billig att köpa
  • Tålig mot repor och slag

Nackdelar

  • Trög i vattnet
  • Plastens kvalité varierar stort

Lägre pris på plastkajaker

Den typ av plast som används till kajaker är polyetenplast. Det är ett mycket billigare material än glasfiber och det är enklare att använda vid tillverkning. Detta gör att priset på kajakerna av plast är mycket lägre än på glasfiberkajaker.

Kvalitén på plasten kan skilja en hel del mellan olika märken och tillverkare. Man kan lägga ett eller flera lager med polyeten vid tillverkning av kajaker och det påverkar såklart hur materialet beter sig. Ju fler lager desto mer slitstarkt och tåligt blir det. Tyvärr är det inte alltid som plastkvalitén avspeglas i priset.

Tåliga kajaker i plast bra för nybörjare

Det finns en anledning till att uthyrningsföretag väljer kajaker gjorda i plast. Nybörjare och barnfamiljer betyder mer slitage och att kajaken utsätts för slag och repor mot sten, sand och bryggor. Att kajaken då är gjord av ett tåligt material ger längre livslängd.

Plast klarar repor och små slag från stenar, klippor och bryggkanter bättre än glasfiber. Det gör att du inte behöver vara lika rädd för att gå på grund i en plastkajak och du kan låta andra prova paddling utan oro i magen för kajakskador.

Plastkajaken glider sämre i vattnet

En nackdel för plastkajaken jämfört med en slimmad havskajak i glasfiber är att den känns trögare i vattnet. Plastmaterialet ”släpper” inte vattnet lika bra som glasfiber gör och därför glider den inte lika lätt. Men detta betyder inte att du ska välja bort plastkajaken för en dyrare glasfiberkajak. Fördelarna överväger om du vill ha en kajak du inte behöver vara lika rädd om och rädd för skador och slitage.

Exempel på plastkajaker

Det finns flera tillverkare och återförsäljare av plastkajaker i Sverige som har försäljning online. Outdoorbutiken Outnorth har under sitt eget varumärke flera modeller att välja på. Vi har tidigare skrivit en del om Urbergs kajaker och de har modeller i olika prisklasser för olika behov.

Insjön Sit on Top

Urberg Sit On Top plastkajak

Liten och lätt rekreationskajak av typen Sit-on-top för paddling och fiske i sjöar och lugna åar. Är en helt öppen modell för sommarpaddling i lugnt vatten. Modellen säljs inte för tillfället.

Sea Kayak Single Layer

Sea Kayak White, exempel på en av Urbergs plastkajaker

Havskajak med roder, fotstöd och styrsystem. Tillverkad i 1-lagers HDPE plast och väger 26,8 kg. Säljs i flera olika färger. Kostar kring 9000 kr. Se andra färger och aktuellt pris här.

Pack Expedition Kayak

Gul plastkajak för expeditioner

Prisvärd, bekväm och stabil expeditionskajak för både nybörjare och mer erfarna. Tillverkad i 3-lagers plast i fyra olika färger. Kostar kring 13.000 kr inklusive en paddel i glasfiber. Se pris här.

Saimaa Kayaks Smart

Saimaa Kayaks Smart

Lättpaddlad kajak i polyeten, utrustad med fotstyrt roder och justerbara fotstöd. Max lastkapacitet är 140 kg och ett neoprenkapell för sittbrunnen ingår, samt en 222 cm paddel.

Saimaa KayaksTrek

Saimaa KayaksTrek

Expeditionskajaken Trek från Saimaa är också tillverkade i tålig plast (polyeten). Den har ett styvt skrov och har lastkapacitet på 150 kg. Kapell och paddel medföljer.

Fler tillverkare av kajaker i plast

  • Vento
  • Liker
  • Seabird
  • Seahawk