Torrdräkten ger utökade möjligheter till oss som älskar att paddla kajak. Genom att äga en bra torrdräkt kan vi utöka och förlänga säsongen för kajakpaddling här i vårt kalla, nordiska klimat. I den här guiden har vi ställt oss flera frågor och gett oss på att försöka svara så tydligt vi kan. Vi tittar också närmare på exempel på torrdräkterna som är bra lämpade för paddeläventyr.
Vad är en torrdräkt?
En torrdräkt en heltäckande dräkt som skyddar huden mot vatten. Det är inte samma sak som en isolerande dräkt utan dess syfte är att hålla kroppen torr. Det i sig är en viktigt faktor för att kunna hålla värmen så på det viset är det ett värmebevarande klädesplagg.
Även om torrdräkten är helt tättslutande så ska en bra dräkt andas och släppa ut fukt som din kropp avger. Annars finns risken att du blir svettig och när du sedan slår av på takten blir fukten en kylfaktor som ger obehag.
Nedkylning av kroppen sker så fort vattnets temperatur är lägre än kroppstemperaturen. Vattenmolekyler har en hög täthet och det gör att de leder bort värme från kroppen väldigt effektivt, hela 25 ggr snabbare än vad torr luft gör. Därför är nedkylningen så påtaglig i kallt vatten och medför en direkt fara om vi inte kan motverka det på något sätt.
Skillnaden på torrdräkt och våtdräkt
Eftersom torrdräktens uppgift är att hålla huden helt torr måste öppningarna vid hals, ärmslut och benslut vara helt vattentäta. Våtdräkter är inte konstruerade för det eftersom de tar in vatten och använder vattnet för att hålla värme och ge flytkraft.
När man fått på sig sin torrdräkt ska man se till att tömma den på luft. Genom att föra in händerna i halskragen så skapas en luftspalt och om man då samtidigt sätter sig ner på huk pressas luften ut.
Torrdräkterna bra anpassade för paddling
En paddlare vill ha god rörlighet i överkroppen. Då ska en bra torrdräkt för kajakpaddling vara tillräckligt bred i axelpartiet och ryggen och gärna ha en så kallad ”dubbel midja”.
Kläder man kan ha under torrdräkten
Under en torrdräkt kan man vanliga kläder på sig och välja det som är anpassat till dagens temperatur. Det går bra att ha underställsplagg av ull eller syntet. Du kan tillämpa den så välkända lager-på-lager principen som gäller för all vistelse utomhus vid friluftsaktiviteter.
Den viktiga skillnaden mot aktiviteter på land är ju dock att det du tagit på dig innanför är lite krångligare att justera ifall du märker det blev för varmt eller kallt. Då måste du göra ett strandhugg och krångla dig ur torrdräkten för att sedan ta av eller på klädlager.
Skor sätter man utanpå dräkten och man brukar då ha neoprenskor eller stövlar. Skorna ser till att skydda dräkten mot vassa föremål som annars riskerar att skära hål. Om du paddlar i kall väderlek är det bra om dina paddelskor är av en något större storlek än sommartid för du vill kunna få plats med lite tjockare yllesockar.
Viktigt att torrdräkten är hel
En trasig torrdräkt kan göra saken värre. Så länge torrdräkten är hel är allt frid och fröjd, men den minsta lilla spricka i dragkedjan eller i latextätningarna kan förvärra situationen. Torrdräkten kan fyllas med vatten, vilket gör det svårt att ta sig upp i kajaken igen.
Det kan också vara så att dräkten fylls med luft kring benen, vilket gör det svårt att hålla huvudet uppe ovanför ytan och simma. Se alltid till att använda flytväst för att ge överkroppen bättre flytförmåga.
Om man är nybörjare eller precis har köpt en ny torrdräkt är det bra att börja med att bada och plaska runt i torrdräkten. Gör det för att testa hur mycket kläder du kan ha under och hur länge du kan vara i vattnet och känna dig trygg.
Ett tips om du har en tunn torrdräkt utan förstärkningspartier på rumpan är att paddla med neoprenshorts utanpå. Paddelrörelsen har en viss rotation som gör att rumppartiet nöts och slits ut fortare och det är ju bättre om det sker på shortsen än på torrdräkten.
Tillverkare och märken på torrdräkter
- NRS
- Ursuit
- Palm
- Sandiline
- Hiko